genoemde prijzen zijn onder voorbehoud

porfieldiepte aanhangwagen
kogeldruk aanhangwagen
bandenspanning aanhanger

Aanhangwagenverkoop richting recordniveau

Tot en met het derde kwartaal van 2021 werden 20.607 nieuwe aanhangwagens geregistreerd, zo blijkt uit de gegevens van BOVAG en RDC. Dat is het hoogste aantal ooit in die periode in een kalenderjaar en bijna 19 procent meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.

 

In 2020 werden in totaal 24.011 nieuwe aanhangwagens afgeleverd en als de groei in de resterende maanden van dit jaar aanhoudt, kan de teller voor 2021 op 27.000 à 28.000 stuks eindigen. Afgelopen september bedroeg de stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar overigens slechts 2 procent: 2.061 registraties versus 2.030. Behalve in de traditioneel slappe augustusmaand reikte het aantal nieuwe aanhangwagens dit jaar elke maand boven de 2.000 en dat is voor het laatst in 2008 voorgekomen. Vooral aanhangers voor het vervoer van boten (plus 29 procent), bouwmaterieel (plus 27 procent), voertuigen (plus 25 procent) en paarden (plus 21 procent) zijn dit jaar in trek.

Kleine plus occasionverkoop

De verkoop van gebruikte aanhangwagens door de vakhandel groeit minder sterk. Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2020 werden er bijna 4 procent meer occasions verhandeld, tot een totaal van 8.764. In september daalde de occasionverkoop met 8 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2020. In het hele vorige jaar verkocht de vakhandel bijna 11.500 tweedehands exemplaren en dat aantal kan dit jaar richting de 12.000 kruipen.


Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht. 

Aanhanger trekken met rijbewijs B

Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. 

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.

Gewicht auto achterhalen

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW, dan ziet u:

  • welk gewicht uw auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht);
  • wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Fietsendrager is geen aanhangwagen

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

bron: rijksoverheid

tabel rijbewijs aanhangwagen

Welke bandenspanning voor mijn aanhangwagen?

 

Regelmatig krijgen wij de vraag welke bandenspanning men moet aanhouden bij een aanhangwagen. De bandenspanning van een aanhanger ligt voor aanhangers met 8 inch tot 15 inch banden tussen de 2.5 bar en 6.5 bar en voor aanhangers van 15 inch tot 18 inch banden tussen de 3.0 bar en 8.30 bar. 

Wat is bandenspanning eigenlijk?

Een aanhangwagenband is gevuld met lucht of stikstof. Lucht kan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld water, samengeperst worden. Samengeperste lucht neemt minder ruimte in dan niet samengeperste lucht en op deze manier kan er meer lucht in een band. Door het samenpersen van lucht neemt ook de druk toe die de lucht uitoefent op het medium waarin de lucht wordt samengeperst zoals bijvoorbeeld een aanhangwagenband. Deze druk noemt men bandenspanning en deze wordt weergegeven in BAR of PSI. Elke band kent ook een maximale bandenspanning, dat wil zeggen de maximale druk die de band mag hebben bij normaal gebruik, Een hogere spanning kan schade aan de band veroorzaken.

 

Wat is het gevolg van een onjuiste bandenspanning?

De bandenspanning heeft grote invloed op het rijcomfort, het rijgedrag, bandenslijtage en het contact van het loopvlak met het wegdek. Bij een te lage bandenspanning zal de band in elkaar gedrukt worden en zullen alleen de buitenzijdes van het loopvlak contact hebben met het wegdek. Een te lage bandenspanning kan ook leiden tot een klapband wat zelfs tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Bij een te hoge bandenspanning zal de band zodanig uitzetten dat alleen het midden van de band contact maakt met het wegdek. Hierdoor heeft de band geen mogelijkheid meer om nog in te veren. Dit resulteert in een stuiterende aanhangwagen wat het rijcomfort en wegligging nadelig zal beïnvloeden.

Als de bandenspanning correct is zal het contact met het wegdek over de volledige breedte van het loopvlak van de band zijn. In deze situatie is het contact met het wegdek dus optimaal en zal de aanhangwagen ook het beste weggedrag vertonen.

 

Uitleg van de codering op aanhangwagenbanden

De maximum bandenspanning van uw aanhangwagen staat, samen met enkele andere gegevens over de band, op de wang van de band vermeldt. Wij laten u hieronder graag zien welke gegevens er op de band vermeld zijn en wat zij betekenen.

In onderstaand voorbeeld staan de volgende gegevens op de band vermeld: 155/80R13 84N

 

Dit betekent dat de band 155 millimeter breed is en de hoogte van de band daar 80 procent van bedraagt. De band is dus 155x0.8=124 millimeter hoog. De hoofdletter R betekent dat het een radiaalband betreft. Het getal 13 geeft de diameter aan en deze band is dus voor een 13 inch velg.

De draagkracht van een band wordt aangeduid met een tweecijferig getal, de zogenaamde loadindex. Het getal 84 op de band in ons voorbeeld houdt in dat deze band een maximaal draagvermogen van 500 kilogram. Veel voorkomende loadindexen bij aanhangwagenbanden zijn 74 (375 kg), 84 (500 kg), 96 (710 kg), 98 (750 kg) en 101 (825 kg).

De snelheidsindex van de band wordt aangegeven met een letter. De letter N betekent dat de band in ons voorbeeld geschikt is voor een maximale snelheid tot 140 km/u. Enkele andere voorbeelden van letters die u tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld J (100 km/u), K (110 km/u), L (120 km/u), en M (130 km/u).

Maximale bandenspanning aanhangwagenbanden

Op alle banden staan naast de bovenstaande codering ook de maximale bandenspanning vermeld.
Sommige banden vermelden echter ook nog een keer het draagvermogen in kilogram en de maximale snelheid in kilometer per uur. De band in ons voorbeeld vermeld naast de code 84N ook nog een keer dat de maximale draagkracht 500kg bedraagt en de maximale snelheid 140 km/u is.
De maximale bandenspanning voor deze band bedraagt, volgens de vermelding op de band, in dit geval 2.9 Bar / 42 Psi. Als laatste wordt vermeld tevens dat de spanning geldt voor een koude band.

 

Bandenspanning controleren

De bandenspanning van de aanhangwagen moet altijd bij koude band gecontroleerd worden, dus niet direct na een lange rit. Daarnaast is het gebruikelijk om de aanhangwagenbanden standaard iets onder de maximale spanning te zetten, bij zware belasting kan de band het best op de maximum spanning gezet worden. De bandenspanning staat uitgedrukt in de waarde BAR of PSI. Dit zijn twee eenheden die allebei gebruikt worden om druk aan te duiden. Bar is van oorsprong een Britse eenheid die algemeen gebruikt wordt, echter wordt voor druk ook wel Psi gebruikt, een eenheid die oorspronkelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten.

 

bandenspanning aanhangwagens